Close
Type at least 1 character to search
Back to top

Diptic performativ

Ritmuri și Mulțimi este un diptic performativ ce analizează modul în care coregrafiile colective reflectă contextul socio-politic al epocii lor. Proiectul are la bază un amplu proces de cercetare și producție, concretizat în două lucrări performative, completate de suporturi media precum podcasturi și reportaje. 

Collective Cadence este o conferință performativă care explorează conexiunea dintre individualitate și colectivitate prin folosirea inteligenței artificiale. Lucrarea este dezvoltată în cadrul MODINA — Movement, Digital Intelligence and Interactive Audience, un proiect european care își propune să extindă posibilitățile creative pentru spectacolele de dans contemporan și să îmbunătățească experiența publicului folosind tehnologia digitală, cu un accent pe explorarea inteligenței artificiale (AI) și interacțiunea cu publicul. Creată și interpretată de Simona Deaconescu (coregrafă) și Grigore Burloiu (creative technologist), Collective Cadence va fi performată ca parte a unor evenimente speciale MODINA Showcases la tanzhaus NRW Dusseldorf și în cadrul a două festivaluri internaționale — Iridescent în București (CNDB-Centrul Național al Dansului București) și Cofestival în Lujbljana (Kino Siska).

BPM – Beats per Millennium abordează istoria clubbing-ului din România ca formă de expresie culturală și politică. Solo-ul de dans contemporan reprezintă debutul coregrafic al uneia dintre principalele colaboratoare Tangaj Collective și, de-o potrivă, una dintre cele mai apreciate dansatoare din România — Simona Dabija. Realizat în colaborare cu antropologul Bogdan Iancu, jurnalistul Ionuț Dulămiță și compozitorul Vlaicu Golcea, spectacolul se bucură de contribuția coregrafelor Andreea Novac și Simona Deaconescu, care oferă suport dramaturgic, mentorat și producție creativă. Spectacolul va fi prezentat la Clubul Expirat sub forma unui work in progress, având premiera oficială în cadrul Iridescent Festival, la CNDB.

În egală măsură, echipa proiectului invită publicul larg să exploreze tema și cercetarea proiectului printr-o serie de materiale documentare precum video-reportaje, podcast-uri și o întâlnire relaxată cu artiștii moderată de Andreea Novac. 

Prin investigarea profundă a modului în care ritmurile colective modelează identitatea și rezistența socială, dipticul performativ Ritmuri și Mulțimi redefinește relația dintre individ, comunitate și tehnologie. Un spectacol și o conferință performativă pun în discuție istoria dansului și a mulțimilor, creând noi spații de interacțiune între corp și ritm, între trecut și viitor, între uman și artificial. Într-o epocă în care tehnologia devine din ce în ce mai integrată în viața noastră de zi cu zi, ele ne invită să reflectăm asupra modului în care ritmurile, fie ele biologice sau algoritmice, ne influențează existența.

PROGRAM

lecture performance, 50′

Simona Deaconescu, Grigore Burloiu

tanzhaus nrw, Kleiner Saal, MODINA Showcase, Dusseldorf, DE

spectacol work in progress, 30′

Simona Dabija

Club Expirat, Halele Carol, București, RO

discuție liberă, 60′

Simona Deaconescu, Grigore Burloiu, Simona Dabija, Vlaicu Golcea

moderator: Andreea Novac

Centrul Național al Dansului București, RO

spectacol, 50′

Simona Dabija

Iridescent — Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului, Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu, București, RO

lecture performance, 50′

Simona Deaconescu, Grigore Burloiu

Iridescent — Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului, Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu, MODINA Showcase, București, RO

lecture performance, 50′

Simona Deaconescu, Grigore Burloiu

CoFestival — 13th International Festival of Contemporary Dance, Kino Šiška, Komuna, MODINA Showcase, Lujbljana, SI

01.11.2024 ~ 19:30 ~ CNDB

CONCEPT, COREGRAFIE, INTERPRETARE

SIMONA DABIJA

MUZICĂ

VLAICU GOLCEA

consultanți cercetare

IONUȚ DULĂMIȚĂ, BOGDAN IANCU

SUPORT DRAMATURGIC

ANDREEA NOVAC

MENTORAT CREATIV, PRODUCȚIE

SIMONA DEACONESCU

LIGHT DESIGN

MARIUS COSTACHE, DRAGOȘ MĂRGINEANU

BPM — Beats per Millennium explorează evoluția scenei de clubbing în România din perspectiva practicilor sociale și culturale pe care le-a cunoscut în ultimele decenii. Reflectând asupra istoriilor ritmice și corporale ale mulțimilor din cluburi, spectacolul navighează diferite perioade de transformare socială în care scena de clubbing s-a construit ca un spațiu al exprimării libere, unde muzica și dansul deveneau mijloace de rezistență în fața unui context socio-politic ostil. 

BPM se concentrează asupra importanței și rolului acestor spații în care diferențele sociale se estompează, iar corpurile se lasă conduse de ritmuri diverse, de mișcări spontane și de nevoia de apartenență la o comunitate.

Pentru coregrafă, ringul de dans devine un spațiu de întâlnire și schimb de experiențe, un cadru lipsit de prejudecăți în care identitatea individuală poate fi remodelată, iar comunitățile se construiesc firesc.

CNDB, București, RO, 2024

Claudiu Popescu

SIMONA DABIJA

Simona Dabija a studiat coregrafie la Universitatea Națională de Teatru și Film din București și este co-fondatoare a Asociației Delazero. Lucrează cu Simona Deaconescu din 2015, fiind una dintre principalele dansatoare ale colectivului Tangaj Collective. Are colaborări recurente cu instituții independente și de stat precum Linotip-Centru Independent Coregrafic, CNDB, CREart, Teatrul Odeon, Muzeul MINA. În 2020, a primit Premiul CNDB pentru Contribuția adusă dansului contemporan românesc.

VLAICU GOLCEA

Cu o discografie de peste 30 de titluri editate în țară și în străinătate, plus o importantă prezență concertistică în majoritatea țărilor europene, compozitorul și performerul Vlaicu Golcea își desfășoară activitatea muzicală în diferite sectoare ale artelor interdisciplinare: teatru, film, instalații multimedia, intervenții în situ și performance-uri. În 2021 a lansat Teatrul Postnațional Interfonic cu focus pe noua creație dramaturgică contemporană și pe tinere personalități ale artei actoriei și ale artelor performative.

10.11.2024 ~ 19:30 ~ CNDB

AUTORI ȘI INTERPREȚI

Simona Deaconescu, Grigore Burloiu

consultanți cercetare

Bogomir Doringer, Matt Davies

mentori MODINA

Diogo Cabral, David Santos

design materiale grafice

Ioana Trușcă

producție

Simona Deaconescu

asistență proiect

Georgia Măciuneanu

Collective Cadence examinează dinamica complexă dintre dansurile în masă, identitatea individuală și sistemele de control. Conferința perfomativă subliniază rolul crucial al ritmului în captarea și diseminarea dorințelor și temerilor colective. Împletind elemente de istorie, etnomuzicologie și co-creație AI, aceasta investighează modul în care performarea ritmului funcționează ca mecanism de răspuns societal, susținând, evitând sau combătând structurile dominante.

Integrând Inteligența Artificială ca instrument speculativ de generare de sunet și text, performace-ul creează spațiu pentru cadențe nedisciplinate și imprevizibile. Încurajând potențialul de a devia de la normele stabilite, duo-ul românesc combină artistic sunetul și mișcarea pentru a pune sub semnul întrebării și a sfida ritmurile omogenizate impuse asupra noastră.

Collective Cadence se bazează pe cercetările Simonei Deaconescu despre evenimentele de dans de masă în perioadele liminale și pe cele ale lui Grigore Burloiu în generarea de muzică interactivă și ritm. Lucrarea chestionează ideea utilizării AI în creația artistică, împărtășește perspective asupra procesului creativ și discută deschis provocările și revelațiile întâmpinate de cei doi artiști. Această transparență invită participarea publicului, transformând spectatorii în colaboratori temporari și creatori parțiali ai conținutului spectacolului. 

Conferința performativă este inspirată de conversațiile inspirante pe care artiștii le-au avut cu analistul politic și profesorul Matt Davies și artistul și curatorul Bogomir Doringer.

Trafo House, Budapesta, HU, 2024

Play Video

SIMONA DEACONESCU

Simona Deaconescu este coregrafă și regizoare de filme experimentale, lucrând transdisciplinar, la granița dintre performance, instalație și cinematografie. A studiat coregrafie la Universitatea Națională de Teatru și Film din București și regie de film la Universitatea Media. Este fondatoare a Tangaj Collective și Bucharest International Dance Film Festival. De-a lungul timpului a fost nominalizată ca Artistă Asociată a CNDB și Artistă Aerowaves. Lucrările sale au fost prezentate internațional, ajungând la public din Europa, America de Nord și Africa de Sud.

GRIGORE BURLOIU

Grigore Burloiu este lector la Universitatea Națională de Teatru și Film din București, unde predă Programare Creativă, Sisteme de Muzică Interactivă și Dezvoltare de Jocuri. Grigore dezvoltă sisteme pentru acompaniament expresiv și interactivitate cu inteligența artificială în artă. A colaborat la lucrări prezentate internațional la Ars Electronica (AT), Vivid Festival (AU), Fete des Lumieres (FR), Prague Quadrennial of Performance Design and Space (CZ).

COORDONARE PROIECT

SIMONA DEACONESCU

ASISTENȚĂ PROIECT

GEORGIA MĂCIUCEANU

PROMOVARE

RUXANDRA PĂTRAȘCU MAIAN

IDENTITATE VIZUALĂ & DESIGN GRAFIC

IOANA TRUȘCĂ

DOCUMENTARE VIDEO

TUDOR CIOROIU, GHERGELY OFNER

DOCUMENTARE FOTO

CLAUDIU POPESCU, BIANCA POPA, GEORGIA MĂCIUCEANU, LÁSZLÓ KŐRÖSI

Ritmuri și mulțimi este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Collective și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partenerii proiectului sunt Centrul Național al Dansului București, Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic și Clubul Expirat

Spectacolul Collective Cadence a fost produs în cadrul Movement, Digital Intelligence and Interactive Audience (MODINA), în rezidență la Trafo House în Budapesta. Partenerii implicați în difuzarea lucrării sunt tanzhaus nrw și Kino Siska.